مصاحبه حجت الاسلام و المسلمین مسعودی مدیر کمیته حدیث

  1. ۱. نظر خود را در مورد اهمیت کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی بفرمایید.

 

امروزه شیعه به عنوان یک گروه کم شناخته شده در جهان مطرح است با اینکه یک گروه با سابقه و  با هویت تاریخی و یک گروه دارای کاملا مبانی عقیدتی و احکام عملی و نظریه های علمی است. یعنی شیعه تنها یک گروه سیاسی و یا یک گروه محض اجتماعی و یا عقیدتی نیست. شیعه چه به نگاه تاریخی و عقیدتی یک مکتب فکری، منسجم و کامل دارای رهبر و نظام تشکیلاتی است اما متاسفانه ما در معرفی شکلی و محتوایی شیعه کم کار کردیم. متاسفانه بسیاری از مستشرقان و خاورشناسان اروپا هنوز با منابع اصلی حدیث، تفسیر و کلام شیعه کمتر آشنا هستند، بسیاری از آنها هنوز اسلام را تنها از دریچه غیر شیعی می بینند و از دریچه شیعی به هویت اسلامی نگاه نمی کنند. بسیاری از آنها شیعه را به عنوان یک گروه سیاسی و تنها با انقلاب ایران می شناسند درصورتی که تشیع یک مکتب ریشه دار از همان آغاز پیدایش اسلام است. بسیاری از غیر اروپایی ها یعنی افراد معمولی در آسیای شرقی،چین، هند و در کشورهای آفریقایی آن شناخت لازم را از تشیع ندارند و گاهی اوقات آن را با گروه هایی مانند داعش و یا وهابی مقایسه می کنند درصورتی که وهابیت و داعش گروه های نوپدید با یک الی دو قرن فاصله هستند ولی شیعه یک گروهی است که از ابتدای صدر اسلام وجود داشته است و این کنگره نیاز هست تا ما یک بخشی از آن هویت شیعی را بتوانیم معرفی کنیم.

  1. ۱. اطلاعات خود را در مورد سابقه کنگره بفرمایید.(که در تاریخ کنگره ثبت و ضبط شود)

 

بنده به خاطر ندارم که با این اسم و عنوان مشخص همایش و یا کنگره ای داشته باشیم. بیشتر همایش ها و کنگره هایی که برگزار شده است درباره شخصیت های جهان تشیع است نه به صورت یک نگرش کلی و گسترده به شیعه و نقش آن در پیدایش علوم اسلامی به همین جهت می توانیم بگوییم که یک همایش کاملا نو و ابتکاری است.

بنده از اولین روزهای آغاز کار کنگره توسط حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضایی اصفهانی دبیر کنگره دعوت شدم و پیشنهادی ایشان دادند که کنگره را به صورت کمیته ای و مدیریت هر قسمت تخصصی را به شخصی واگذار کنیم که من این نظر را پسندیدم و در قسمت حدیث اعلام آمادگی کردم و از همان ابتدا که خدمت مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مشرف شدیم، بنده در این کنگره فعالیت داشته ام.

 

 

  1. ۱. روند کنگره را تا کنون چگونه می بینید و نقاط قوت و ضعف آن را بفرمایید.

 

روند کاری کنگره متعارف است و چیز متفاوتی با شیوه متعارف ندارد ولی می توانست در تابستان روند  کاری آن تندتر باشد. با توجه به فراغت نسبی استادان و محققانی که به ما وعده نگارش مقاله دادند یا اساسا در فراخوان حاضر هستند مقاله را بفرستند، می توانستیم در تابستان فشار بیشتری بیاوریم و سرعت بیشتری به کنگره بدهیم ولی تا کنون به صورت معمول خوب بوده است. از جهت هزینه ها ما می توانیم بیشتر صرفه جویی کنیم البته در همین جلسه اخیر یک صرفه جویی بسیار خوبی انجام گرفت که تقریبا کار تحویل مقالات به ارزیابان به صورت paperless کردند یعنی تا حدود زیادی کاغذ را حذف کردند و به صورت نرم افزاری الکترونیکی با استفاده از روش هایی مثل پیام رسان تلگرام  یا ایمیل مقالات را توزیع و ارسال می کنند که این کار خیلی خوبی است و در ادامه بازهم باید روش هایی را برای تقلیل هزینه ها پیدا کنیم.

البته پیشنهاد می کنم که  بخشی از خبرنامه های کنگره هم از این پس به صورت الکترونیکی و با استفاده از نرم افزارهای پیام رسان برای مراکز و افراد مختلف ارسال شود. این را به این عرض کردم که هم در تقلیل هزینه ها قدمی برداشتیم و هم افرادی هستند که به خبرنامه ها به صورت الکترونیکی راحت تر دسترسی پیدا می کنند.

 

  1. ۱. توصیه های خود را در مورد ادامه کار کنگره بفرمایید.

 

تصور من این است که آن جلساتی را که باید هر یک یا دو ماه یک بار داشته باشیم، این جلسات حتما تشکیل بشود و به صورت منظم و طی یک زمان بندی مشخص به کسانی که مقاله را تعهد دادند یک فشار نسبی معقول را بیاوریم.

نکته دیگری که به نظرم می رسد این است که از دیدار با افراد صاحب نظر غفلت نکنیم یعنی هر از چند گاهی یک سلسله افرادی را که در این زمینه ها کار کردند را دعوت کنیم و در جلساتی که مسئولین کمیته ها تشکیل می دهند از آن افراد هم راهنمایی بخواهیم و لازم نیست در جلسات شورای علمی حتما مسئولان کمیته ها حضور داشته باشند و گاهی یک یا دو مهمان خارج از عوامل کنگره می تواند نظراتی را از جانب آنها نصیب ما بکند چرا که افرادی وجود دارند در این زمینه ها کار کرده اند و ممکن است حوزوی هم نباشند، به طور مثال افرادی که در برگزاری همایش های مختلف تجربه دارند می توانند تجربه خودشان را در اختیار ما بگذارند.

 

  1. ۱. روند کار کنگره در گروه خاص شما چگونه بوده است؟

 

در کمیته ما ۱۰ مقاله ای را که باید سفارش میدادیم به همه محققان و نویسندگان سفارش دادیم که تا این تاریخ مصاحبه تقریبا ۷۰ درصد از آنها چیکده های مقاله های خودشان را ارسال کردند. از طرف دیگر کتابی را هم سفارش داده بودیم که در زمینه تدوین کتاب هم حدود ۴۰ درصد کار پیش رفته است.

در بحث مقالات فراخوانی، مقالات متعددی برای ما ارسال شده است ولی متاسفانه تا لان هیچ کدام امتیاز لازم را کسب نکرده اند و تصویب نشده اند و فقط تعداد سه مقاله توانستند به دوره دوم ارزیابی مجدد راه پیدا کنند ولی اکثر مقالات در همان ارزیابی نخستین رد شدند که ما در این قست مقالات فراخوانی یک مقدار ضعف داریم و فکر می کنم باید یک مقدار بیشتر در قسمت فراخوان آن دقت کنیم و یک مقدار نشست های ویژه حدیث را بیشتر کنیم.

در زمینه ارزیابی مقالات هم لازم است ذکر کنم که ما مراحل سه گانه ای را برای ارزیابی مقالات داریم که در یک مرحله مقاله به دست بنده می رسد و سپس به ارزیابان متعددی ارجاع داده می شود.ما حدود ۲۰ ارزیاب را شناسائی کردیم و علاوه بر اعضای کمیته خودمان که جا دارد از آنها اینجا تشکر کنم؛ حدود ۱۰ الی ۱۲ نفر افراد دیگر معرفی کردیم که برای ارزیابی مقالات می توانیم از آنها استفاده کنیم که تا الان الحمدلله با ما همکاری داشتند.

  1. ۱. پیش بینی شما در مورد آینده کنگره و برونداد آن در بخش شما چیست؟

 

من فکر می کنم حدود دو جلد مقاله و کتاب را بتوانیم در مجموع کنگره سهم کمیته حدیث کنیم که فکر می کنم با توجه به ۱۵ کمیته سهم معقول و متعارفی است که ان شاء الله تامین می شود.

  1. ۱. اگر نکته خاصی در مورد کنگره لازم می دانید بفرمایید.

 

لازم می دانم که از مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی تشکر کنم. ایشان هم فکر بدیعی در این عرصه داشتند و هم سرمایه گذاری زیادی از نظر وقت و پشیتبانی مالی و مکانی داشته است و همچنین از حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضایی اصفهانی تشکر کنم که با دید باز، مدیریت خوب و انعطاف قابل توجهی با همه اعضا و مسئولین کمیته ها ارتباط داشتند.

 

همچنین از یک یک اعضای کمیسیون حدیث و بخش اجرایی و علمی و مدیران کمیته های دیگر کنگره که در جلسات بسیار خوب شرکت می کنند و نظرهای بسیار عالی را می دهند کمال تشکر و قدردانی را دارم.

جستجو